fbpx Skip to main content
search
0

Η συνεργασία μας με τη Viva Walet γίνεται πέραν της ευκολίας και για την ασφάλεια που αυτή παρέχει.

Οι παρακάτω οδηγίες προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο της εταιρίας.


Τι χρειάζεται να κάνω για να χρησιμοποιώ τη Viva Wallet κάρτα μου με ασφάλεια; 


Για να είστε ασφαλείς κατά τις συναλλαγές σας, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε πάντα την επίσημη εφαρμογή την οποία θα πρέπει να κατεβάσετε από τα επίσημα stores των κινητών συσκευών σας (όπως Google Play ή iOS App store). 

Η εφαρμογή της Viva Wallet συνδυάζει την ασφάλεια ενός τραπεζικού λογαριασμού με την τελευταία λέξη της λειτουργικότητας στην κινητή τηλεφωνία. Όσον αφορά την ασφάλεια, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προδιαγραφών ασφαλείας του mobile και του online banking.   

Κάποια μέτρα τα οποία προτείνουμε να λάβετε για πρόσθετη ασφάλεια είναι τα παρακάτω:  

 • Κλειδώστε την οθόνη σας
  Κάντε το smartphone σας πιο ασφαλές με την προσθήκη κωδικού κλειδώματος, μοτίβου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτό βοηθά στο να είναι η εφαρμογή της Viva Wallet πιο ασφαλής.  
 • Ενημερώστε το λειτουργικό σύστημα του κινητού σας
  Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό του smartphone σας. Οι κατασκευαστές συχνά εκδίδουν ενημερώσεις λογισμικού για προστασία από ενδεχόμενα κενά ασφαλείας.  
 • Προσεκτική χρήση Wi-Fi
  Αποφεύγετε συνδέσεις σε μη αξιόπιστα Wi-Fi δίκτυα, κατά την σύνδεση σας στο Viva Wallet app. Οποιαδήποτε σύνδεση σε δίκτυο Wi-Fi θα πρέπει να είναι ασφαλής αξιοποιώντας πρότυπα όπως το WPA2 ή ισχυρότερα. 
 • Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασής σας
  Μην αποθηκεύετε κανέναν κωδικό πρόσβασης, όνομα χρήστη ή PIN που σχετίζεται με την εφαρμογή της Viva Wallet στο smartphone, εκτός και εάν χρησιμοποιείτε   εφαρμογή ασφαλούς αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης.   
 • Ενημερώστε το κινητό σας με την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Viva Wallet Mobile
  Πραγματοποιήστε πάντα λήψη των εφαρμογών της Viva Wallet και οποιονδήποτε άλλων εφαρμογών από τα επίσημα καταστήματα των κατασκευαστών (το  App Store για συσκευές iOS ή το Google Play Store για τις συσκευές Android, developer: Viva Wallet Holdings). Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε άγνωστη εφαρμογή. Μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.  

Τι χρειάζεται να κάνω για να χρησιμοποιώ το online banking μου με ασφάλεια;

Η Viva Wallet δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, τον κωδικό πρόσβασης, το merchant ID ή το IBAN μέσω email ή μηνύματος κειμένου. Εάν έχετε ποτέ αμφιβολία, θα θέλαμε να επικοινωνήσετε κατευθείαν με την υποστήριξη πελατών πριν συνεχίσετε.  

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι ένα γενικός οδηγός ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και δεν αποτελεί ένα αυστηρό σύνολο κανόνων.  

 • Μην γράφετε τον κωδικό πρόσβασης (password) σας  

  Ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός όταν περιέχει κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και τουλάχιστον ένα σύμβολο (όπως π.χ. !@#$%). Πρέπει επίσης να έχει μήκος τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.  

  Μην αποθηκεύετε τον κωδικό πρόσβασης της Viva Wallet σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, χωρίς να προστατεύσετε αυτή την αποθήκευση, π.χ. να χρησιμοποιήστε μία αξιόπιστη εφαρμογή διαχείρισης κωδικών για την ηλεκτρονική αποθήκευσή τους.
    
 • Phishing – να προσέχετε για ψευδή μηνύματα επικοινωνίας 

  Το phishing (Ηλεκτρονικό Ψάρεμα) παραμένει ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ηλεκτρονικής επίθεσης. Με αυτό τον τρόπο, οι θύτες στέλνουν κακόβουλα e-mails που μοιάζει να προέρχονται από αξιόπιστο αποστολέα. Το email συνήθως περιέχει ένα link που σας οδηγεί σε μια πλαστή ιστοσελίδα (fake site) που δείχνει οπτικά πανομοιότυπη με τη γνήσια. Όταν συμπληρώνετε τους προσωπικούς σας κωδικούς σύνδεσης στο site, ακούσια τους στέλνετε απευθείας σε κακόβουλα χέρια.   

  Εναλλακτικός τρόπος phishing είναι στο email που θα λάβετε να υπάρχει ένα φαινομενικά πολύ σημαντικό επισυναπτόμενο αρχείο, το οποίο μόλις ανοίξετε εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό (malware) στο σύστημά σας.  

  Παρόλο που είναι κοινή τακτική οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών (π.χ. εταιρίες κινητής τηλεφωνίας) να επικοινωνούν με τους πελάτες μέσω SMS, είναι σημαντικό να προσέξετε για κακόβουλα κείμενα (μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος) που προφασίζονται ότι είναι αξιόπιστα. Σας προτείνουμε να αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους μέσα σε e-mails ή μηνύματα κειμένου που μοιάζουν ύποπτα.   

  Επιπλέον, καλό θα ήταν να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σας όταν πληκτρολογείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας ιστοσελίδας. Είναι σύνηθες φαινόμενο να χρησιμοποιούνται ονόματα γνωστών και αξιόπιστων ιστοσελίδων με μικρά λάθη. Οι ιστοσελίδες αυτές συχνά μοιάζουν με το πρωτότυπο site αλλά είναι αποκλειστικά σχεδιασμένες για τη  υποκλοπή ευαίσθητων ιδιωτικών στοιχείων και κωδικών.
    
 • Pharming – μια επέκταση του Phishing

  Το Pharming είναι μια πρακτική απάτης στην οποία κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται σε προσωπικό υπολογιστή ή διακομιστή, οδηγώντας τους χρήστες σε πλαστές ιστοσελίδες χωρίς την γνώση ή συγκατάθεσή τους. Με τον όρο Pharming ονομάζουμε το «ηλεκτρονικό ψάρεμα χωρίς δόλωμα».
    
 • Να είστε προσεκτικοί ή και να αποφεύγετε εντελώς τους υπολογιστές με δημόσια πρόσβαση

  Αν και μπορεί να θεωρηθεί πολύ πρακτικό, η χρήση δημόσιου Wi-Fi έχει πολλά μειονεκτήματα και ένα από αυτά είναι η ελλιπής ασφάλεια στη σύνδεση στο διαδίκτυο. Προτιμήστε  να πραγματοποιείτε σύνδεση στο λογαριασμό σας από έμπιστο Wi-Fi. Αν είναι απαραίτητο να συνδεθείτε σε δημόσιο  Wi-Fi δίκτυο, φροντίσετε να είναι WPA2-protected και οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε προστατευμένες με https://

  Ελέγξτε ότι το URL της Viva Wallet ξεκινάει με https:// και όχι με http:// . Το s υποδηλώνει ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής στη χρήση.  

  Για πρόσβαση στο διαδίκτυο με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών online banking από μη έμπιστα δίκτυα, συστήνεται η χρήση ενός VPN (Virtual Private Network) ή το δικτύου κινητής τηλεφωνίας (mobile data). 
    
 • Ενημερώστε το λογισμικό σας

  Πολλές επιθέσεις βασίζονται στην εκμετάλλευση ευπαθειών ασφαλείας σε λογισμικό. Για την διόρθωση αυτών των ευπαθειών, οι προγραμματιστές εκδίδουν ενημερώσεις που ενισχύουν την ασφάλεια της εφαρμογής. Περιορίστε τον κίνδυνο να γίνετε θύμα τραπεζικής επίθεσης διατηρώντας πάντα το λογισμικό σας ενημερωμένο ενεργοποιώντας τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού όπου είναι δυνατόν.
    
 • Προστατέψτε τον υπολογιστή σας

  Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε βασικά μέτρα προστασίας όπως τα παρακάτω για να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας προστατεύεται από τις τελευταίες απειλές:
    
  • Να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus)  τοοποίο θα πρέπει ναενημερώνεται σε τακτική βάση  
  • Να έχετε ενεργό τοπροσωπικό τείχος προστασίας (firewall) που παρέχει το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας
  • Νατηρείτε ενημερωμένοτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού (web browser) και το λειτουργικό σας σύστημα (operating system)  
  Τα παραπάνω μέτρα προστασίας, από μόνα τους δεν μπορούν να εγγυηθούν την απόλυτη ασφάλεια, αλλά ο συνδυασμός τους θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να μολυνθεί ο υπολογιστής σας ή/και να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες από αυτόν.  

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λαμβάνουμε  τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες πληρωμών με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Τηρούμε συμμόρφωση με το διεθνές πρότυπο ασφάλειας δεδομένων καρτών PCI Data Security Standard (PCI DSS) η οποία αξιολογείται και πιστοποιείται από εξωτερικό πιστοποιημένο ελεγκτή.  

Για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων των συναλλαγών, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης TLS  με ισχυρούς αλγορίθμους κρυπτογράφησης. Όλα τα πιστοποιητικά των ιστοτόπων της Viva εκδίδονται κατ’ ελάχιστο με χρήση SHA-256 και RSA-2048 από αναγνωρισμένες αξιόπιστες Αρχές Πιστοποίησης. 

Hit enter to search or ESC to close
Αρέσει σε %d bloggers: